9 Zvířata začínající na B – viz Fotografie a videa

Existuje mnoho zvířat, jejichž jména začínají písmenem B. Některá z nich se často vyskytují kolem nás; jiné jsou méně často vidět; a některé se pravděpodobně objeví pouze na fotografiích nebo filmech.

Zvířata začínající na B

Na tomto seznamu nepochybně narazíte na nový druh a také na staré známé. Relaxujte a užívejte si.

  • Paviáni
  • Orel bělohlavý
  • Barracuda
  • Medvědi
  • Bed Bugs
  • Zubr
  • Modré velryby
  • Býčí žába
  • Bush Viper

1. Paviáni

Toto je několik nejtypičtějších tvorů. Paviáni jsou chlupatí primáti, kteří jsou rozšířeni v Asii a většině Afriky. Jsou k dispozici v různých odstínech.

Paviáni se vyskytují v pěti různých druzích. Jako všežravci jsou jejich primárními zdroji potravy ovoce a hmyz. Každý den jsou schopni ujít více než čtyři kilometry.

Paviáni jsou rozděleni do pěti druhů: pavián olivový, pavián Guinea, pavián Chacma, pavián žlutý a pavián Hamadryas. Pavián Hamadryas vyniká od ostatních čtyř díky své živé červené tváři a zvyku obydlí na útesech (další čtyři druhy jsou souhrnně známé jako paviáni Savanna).

Přestože se jedná o extrémně adaptivní tvory, degradace stanovišť a lov jsou hlavními důvody poklesu jejich populace v celém jejich původním areálu rozšíření.

Paviáni jsou velmi společenští tvorové, kteří žijí v obrovských četách divoce různé velikosti, které mohou mít až několik stovek členů.

Armády paviánů, které tvoří samci i samice s mláďaty, vytvářejí neuvěřitelně silné vazby sdílením potravy, ubikací a česání. Přes den se rozdělují do menších skupinek po 4 nebo 5 samicích a mláďatech. Každá skupina je vedena dominantním samcem, který se snaží udržet konkurenční samce na uzdě.

Zatímco samci spěchají k útoku, pokud spatří hrozbu, samice a mláďata se schovávají pod stromy a vydávají přitom hlasité štěkající zvuky. Paviáni se mohou vzájemně informovat řadou výrazů obličeje, hlasitým voláním a dokonce i ocasními signály.

2. Orel bělohlavý

Americký orel, někdy označovaný jako orel bělohlavý, je obrovský masožravý pták, který obývá útesy a tyčící se stromy Severní Ameriky. Bílé peří na hlavě je to, co ho nejvíce vyjímá. Jeho jediným zdrojem potravy je maso.

Výjimečný zrak orla bělohlavého je jednou z jeho nejúžasnějších vlastností. Tento pták má čtyři až pětkrát větší zrak než průměrný člověk. Vidí ultrafialové světlo a má vynikající barevné vidění.

Navíc má 340stupňové zorné pole, které téměř úplně obklopuje jeho hlavy. Nadřazené vidění slouží k vyrovnání nedostatků ostatních smyslů.

Někdy orel bělohlavý ukradl jinému ptákovi nově zabitou kořist, aby ušetřil energii. Benjamin Franklin označil orla bělohlavého za ptáka s „špatným morálním charakterem“ v důsledku tohoto chování.

Jediným druhem orla mořského, který obývá pouze Severní Ameriku, je orel bělohlavý. Pozorování byla hlášena až na jih od Belize a Bermud a až na sever od Arktidy. Nejtypičtějším prostředím jsou založené lesy v blízkosti významné vodní plochy.

Hnízdo páru orla skalního je obvykle postaveno na vrcholcích vysokých stromů. Pokud to není možné, může vybrat stěnu útesu, umělou budovu nebo zemi. Hnízdo je vyrobeno z tyčinek, které byly spleteny dohromady a vystlány lišejníkem nebo mechem. Má průměr asi pět až šest stop a může být největším hnízdem jakéhokoli amerického ptáka.

3. Barracuda

Tyto mořské ryby jsou masožravé. Díky svému dlouhému štíhlému tělu mohou manévrovat dovnitř a ven z malých prostorů. Jsou to mrchožrouti a mají životnost až 14 let. Mohou dosáhnout délky dvou metrů.

Největší barakuda, která kdy byla ulovena, byla sedm stop dlouhá a vážila 102 liber, osm uncí. Samice určitého druhu obvykle rostou do větší velikosti než samci.

Barracudas, také známý jako "Tygři moře", má velké množství špičatých zubů, které používají k chytání a konzumaci potravy. Jeho tlama má určité zuby, které směřují dozadu, aby zabránily malým rybám v úniku.

Největší druh barakudy může dosáhnout délky přes 10 stop! Ačkoli většina dospělých barakud žije sama, mnohem mladší ryby žijí ve skupinách zvaných hejna. Stovky mladých ryb lze občas nalézt v hejnech.

Být součástí tak obrovské skupiny je chrání před predátory, jako jsou kosatky, delfíni, žraloci a ještě větší barakudy. K dalšímu zmatení predátorů se hejno nedospělých ryb víří po vodě v podobě tornáda. To je ta spolupráce!

Při hledání kořisti mohou být tyto ryby agresivní a soutěživé s ostatními mořskými živočichy. Barakuda se může pokusit ukořistit sledě nebo parmice, které delfín sám pronásleduje. Pustí se do boje beze strachu.

Jsou to také mrchožrouti. To znamená, že zkonzumují veškeré zbytky kořisti, které zanechal jiný mořský živočich.

Více než jakýkoli jiný smysl tyto ryby loví očima. Krouží kolem oblasti a hledají světlé, pohyblivé předměty, které upoutají jejich pozornost. Zrychlí a zaútočí, když se domnívají, že viděli lesklou rybu.

4. medvědi

Medvědy lze poznat podle chlupatého těla a silných drápů. Jiní plavou, jiní lezou po stromech. I když jsou medvědi považováni za masožravé, pouze 10 % jejich stravy tvoří maso.

Osm druhů, které tvoří rod medvědů rodiny medvědů, je následujících:

  • Asijský černý medvěd (Selenarctos thibetanus)
  • Medvěd hnědý (Ursus arctos)
  • Severní americký černý medvěd (Ursus americanus)
  • Lední medvěd (Ursus maritimus)
  • Medvěd brýlatý (Tremarctos ornatus)
  • Panda Bear (Ailuropoda melanoleuca)
  • Medvěd lenochod (Melursus ursinus)
  • Sluneční medvěd (Helarctos malayanus)

Medvědy lze poznat podle těl pokrytých srstí a silných drápů. Jiní plavou, jiní lezou po stromech. Některé poddruhy medvěda od ostatních odlišují ještě výraznější vzory kolem očí a na hrudi.

Všichni medvědi mají dobrý sluch, zrak a čich. Než uvidí lidi, často je slyší a cítí, což je způsobí, že utečou. Medvědi jsou od přírody samotářská zvířata. V období páření medvědů se však matky a mláďata budou toulat společně a medvědi se budou toulat ve dvojicích.

Aby se ušetřila energie během zimních měsíců, kdy je kořist a jiné zdroje potravy vzácné, bude několik druhů medvědů hibernovat na delší dobu.

Medvědi budou trávit zimu na místech, jako jsou jeskyně, vykotlané stromy, nory, které si vyhrabou v zemi, a doupata, která si již vyhrabali. Medvědi se před hibernací stávají hyperfagickými, což znamená, že se nadměrně stravují, aby ušetřili energii.

Existuje tolik různých druhů medvědů, kolik je zeměpisných lokalit. Většina druhů medvědů se ráda zdržuje v korunách hlubokých lesů. Medvědi se vyskytují v celé Severní Americe, Evropě, Asii a Africe.

Všechny druhy medvědů jsou v současné době poněkud náchylné k vyhynutí. Různé druhy medvědů jsou víceméně bezbranné. Níže

  • Asijský černý medvěd – méně než 50,000 XNUMX
  • Medvěd hnědý – 200,000 XNUMX
  • North American Black Bear – 600,000 XNUMX
  • Lední medvěd – 20,000 25,000 až XNUMX XNUMX
  • Brýlový medvěd – méně než 2,000 XNUMX
  • Panda Bear – 2,000
  • Lenost Medvěd – 7,000 10,000 až XNUMX XNUMX
  • Sluneční medvěd – neznámý, možná méně než 1,000 XNUMX

Lov způsobil vyhynutí obou. Atlasský medvěd je na tom stejně. Jediným medvědem s původním areálem rozšíření v Africe je atlasský medvěd. V 70. letech 19. století byl loven až do vyhynutí.

Když byla nedávno přijata mimořádná opatření na zachování druhu, byla panda velká na pokraji vyhynutí. Podle mnoha vědců představuje oteplování klimatu pro lední medvědy vážnou hrozbu.

5. Štěnice

Existuje asi 90 různých druhů štěnic. Jsou rozšířené po celé planetě a extrémně náročné je vymýtit. Když nejsou krmeni, jsou plochá; po jídle jsou kulaté a červené.

Štěnice, které se živí krví savců, mohou mít za následek alergické reakce, kožní vyrážky a dokonce i nespavost. Při krmení vstřikují štěnice svým hostitelům látky tlumící bolest. Čtyři až dvanáct minut štěnice žerou.

Štěnice je hmyz živící se krví , který je nejaktivnější v noci. Jak název napovídá, štěnice se nejčastěji vyskytuje v postelích. Je velmi těžké se tohoto hmyzu zbavit. Tento parazitický hmyz patří do rodu Cimex.

Kromě toho, že způsobují kožní vyrážky, mohou mít jejich kousnutí negativní psychologický dopad a vyvolat alergie. Tento hmyz nikdy nežije ve volné přírodě; jejich stanoviště je po celém světě. Místo toho okupují nábytek, matrace, oblečení, tašky a kousky dřeva.

Čekají ve švech nábytku, záhybech záclon, elektrických zařízeních, spoji stěny a stropu, uvolněných nástěnných závěsech a tapetách a dokonce i v hlavách šroubů, protože se ve dne skrývají před světlem a pohybem a vynořují se v noci.

I když mohou přežít sami, mají tendenci se ve svém prostředí seskupovat.

6. Bizon

Severní Amerika je domovem obrovských býložravců zvaných bizon. Vyznačují se širokými rameny a obrovskými hlavami. Mohou dosáhnout výšky až devíti stop. Jsou to největší savci v Severní Americe.

Bizon může být občas klidný a letargický. Někdy mohou být bez varování drzí a nebezpeční. Pokud v blízkosti telat vnímají hrozbu, matky se stávají extrémně ochranitelskými. Přinejmenším by se k bizonům nemělo přistupovat na vzdálenost menší než 25 stop.

Po část roku se bizoni obvykle zdržují v genderově specifických stádech. Zubří samečci, často známí jako býci, se ve věku dvou let připojují ke smečkám samců známých jako „bakaláři“.

Obvykle jsou samičí stáda větší než mužská a vede je matriarcha, který rozhoduje o důležitých věcech, jako je kde se pást a kdy jít spát. V období páření se každoročně scházejí samčí a samičí stáda.

Zubři si užívají vaření. Ne, to neznamená, že tráví čas mačkáním. Zvířata, která se válí, se válejí ve špíně, vodě nebo prachu. Jednají tímto způsobem z různých důvodů.

Občas používají utápění k regulaci tělesné teploty nebo jako adstringentní prostředek ke zklidnění pokožky. Jindy se jím zabývají pro zábavu nebo pro přilákání kamarádů v období rozmnožování. Potápění v oblasti, kde se vyskytují spory antraxu, však může být pro bizony smrtelné.

Divocí bizoni se dodnes vyskytují v Rusku, Evropě a Severní Americe. Stáda často zůstávají na Velkých pláních západně od řeky Mississippi a na pláních s vysokou trávou východně od Skalistých hor v Severní Americe.

Tyto oblasti jsou domovem čistokrevných stád amerických buvolů:

  1. Yellowstonský národní park ve Wyomingu a malé části Utahu a Idaha
  2. Národní park Wind Cave v Jižní Dakotě
  3. Státní park Blue Mounds v Minnesotě
  4. Národní park Elk Island v Albertě
  5. Národní park Grasslands v Saskatchewan
  6. Henry Mountains v Utahu

Hrozí bizonům vyhynutí? Odpověď se liší v závislosti na oblasti.

Přestože byli zubři původně v USA považováni za chráněný druh, dnes už tomu tak není. Skupiny jako Buffalo Field Campaign však nadále obhajují jejich zařazení na seznam.

Bizon je také klasifikován jako „téměř ohrožený“ World Wildlife Foundation a Mezinárodní unie pro ochranu přírody.

Kanada na rozdíl od USA zařadila bizony na svůj seznam ohrožených druhů.

7. Modré velryby

Modrá velryba je velmi velký savec, který může dorůst až do délky 30 metrů a vážit mezi 220,000 352,000 a XNUMX XNUMX liber. Existují také v oceánech po celém světě.

Modrá velryba má čtyři známé poddruhy, přičemž pátý poddruh může existovat u pobřeží Chile.

  • Severní Pacifik a Atlantik Severní Atlantik a Severní Pacifik modré velryby - Existuje několik míst, kde můžete najít modré velryby, například od Nové Anglie po Grónsko, západní pobřeží USA a od Aljašky po Havaj až po poloostrov Kamčatka.
  • Modrá velryba v jižním oceánu (Antarktida) – I když při hledání potravy cestují na sever poměrně daleko, jsou modré velryby přítomny po celé Antarktidě.
  • Indický a jižní Tichý oceán - Indický oceán a jižní Pacifik Modrá velryba Navzdory svému jménu dorůstají modré velryby stále do průměrné délky 78 stop.
  • Severní Indický oceán Blue Whale-Blue velryby lze vidět v severní části Indického oceánu. Severní Indický oceán je prakticky stálým místem výskytu modrých velryb.

Modré velryby, na rozdíl od některých jiných druhů velryb, tráví většinu času o samotě. Při rozmnožování nebo když se maminky starají o mláďata, občas se shlukují do skupin, aby jedli.

Aby spolu mohly komunikovat, jsou modré velryby dobře známé pro používání řady zvuků (známých jako písně), jako je hučení, pískání a rachot, zejména během období rozmnožování v zimě.

Tyto masivní bestie produkují obrovské zvuky, které nemusí být příliš překvapivé. Ve skutečnosti produkují nejhlasitější zvuk ze všech zvířat, dosahují zvuků přes 180 dB.

Modrá velryba se spoléhá na svůj velký ocas, který ji pohání přes oceán, protože má velmi malé ploutve a ploutve. Modré velryby mohou sestoupit až 200 metrů prudce dolů do moře zvednutím ocasu nad vodní hladinu. Modré velryby také využívají své ocasy k provádění hlubokých ponorů.

Jejich populace však rychle klesá a nyní jsou považováni za ohrožené.

8. Býčí žába

Většina žab býčích se nachází ve Střední a Severní Americe. Zahrabávají se do obrovských louží bahna, aby přezimovali. Mají silný jazyk, který jim pomáhá chytit kořist. Mimo jiné jedí šneky a raky.

Navzdory tomu, že jde o uměle vysazený druh, lze americké býčí žáby nalézt v bažinách, jezerech a rybnících, včetně mnoha jezer. Bullfrogs často skočí vzdálenost zhruba tři stopy. Mohou však bez námahy rozšířit svůj dosah až na 6 stop.

Bullfrogs mohou být seskupeny dohromady a vytvořit armádu. Bullfrogs se vyskytují ve většině Spojených států, ale nejsou obvykle vidět v Minnesotě, Floridě, Nebrasce, Coloradu nebo Jižní Dakotě.

Aby přilákali samice volských žab a zastrašili konkurenční samce, samci volských žab obvykle vydávají hlasité zvukové volání. Okamžitě se vrhnou vší silou ze zadních nohou poté, co spatřili svou kořist, chytili ji do otevřených úst, než ji zavřeli.

Samci bullfrog jsou považováni za docela teritoriální a jsou často viděni, jak brání své území. Aby se na jejich území neusadila jiná zvířata, označí si ho dokonce svým pachem. Býčí žáby mají silné zadní nohy a jsou zdatnými plavci.

Tyto volské žáby se zavrtávají do obrovských hromad bahna, aby přes zimu přezimovaly. Přestože upřednostňují vlhká místa s vytrvalou vodou, jako jsou jezera nebo bažiny, jsou aktivnější v noci a lze je vidět poskakovat v zelených oblastech. Zůstávají blízko okraje vody po celý den.

Mají dostatečně silné zuby, aby jedli hmyz a jinou malou kořist, ale ne lidi. Ačkoli často nejsou považováni za škodlivé, přesto se dokážou svými rychlými reakcemi chytit za jakýkoli konec v blízkosti úst.

9. Bush Viper

Tento had je jedovatý a vyskytuje se především v Africe. Smrtícímu kousnutí zmije zmije nelze čelit anti-jedem. Zmije keřové nekladou vajíčka, na rozdíl od mnoha jiných plazů. Porodí živá miminka.

Jsou to samotáři, kteří, když jsou seskupeni, projevují kanibalismus. Zmije křovinná je osamělý tvor a je nepravděpodobné, že by se mimo období rozmnožování dokonce stýkala s jinými členy vlastního druhu.

Je fakt, že had vynakládá spoustu energie na hledání stanovišť daleko od lidí. Z různých důvodů, včetně skutečnosti, že jsou jedovatí, jsou tvorové hroznými domácími mazlíčky.

Velmi. Toxické kousnutí jedovaté zmije bude mít za následek přinejmenším lokalizované nepohodlí, poškození tkáně, edém nebo koagulopatii. Kousnutí jiných druhů může poškodit vaše ledviny, hypofýzu a nadledviny.

Vždy existuje možnost, že uštknutí hadem zmije bude smrtelné. Podle vědců je jednomu druhu hada připisováno více lidských úmrtí než všem ostatním hadům dohromady: zmiji pilaté.

Různé odstíny oranžové, červené, šedé, černé, žluté, modré, hnědé a olivové tvoří zmiji. Ale v průběhu života hada se tyto barvy mohou změnit. Biotopy pro zmiji africkou se často nacházejí daleko od lidí.

Jedovaté kousnutí zmije křoví nelze ošetřit antijedem. Zmije keřové nekladou vajíčka, na rozdíl od mnoha jiných plazů. Tyto zmije rády žijí samy a v zoologických zahradách se mohou navzájem kanibalizovat. Rodí živě.

Závěr

Tím výčet nekončí a je docela zajímavé vědět, že o našich sousedech – zvířatech – víme jen málo. Zde je krátké video o zvířatech, která začínají na B.

Také si stále můžete rozšířit znalosti pomocí článku o zvířatech začínajících na A.

Doporučení